• Tánciskolánk fő profilja a társastánc oktatás.   Óvodás kortól egészen a felnőtt, akár senior korosztályig, minden korcsoport megtalálható nálunk. Társastánc oktatás alatt
  • Hip hop a JoyDance-ben! Tánciskolánkban a JAMLAND Hip-hop tart táncórákat.   JAMLAMD Hip-hop: Az órákat vezeti : Köpösdi Ádám.    Hip-Hop-ról:
  • Zumba! Kedden, 19.00-20.00 óráig. Az instructor Orosz Joci.   A ZUMBA-ról: A zumba program az aerobic, interval és erősítő edzés
  • A Pilates torna egy edzésmódszer, ami Joseph Pilatesről, a gyakorlatok kidolgozójáról kapta a nevét. A módszer fő sajátosságai a lazítás,
  • Hétfőn, 20.00-21.30-ig Csütörtökön, 20.00-21.30-ig   Az ír tánc története Az ír tánc korai története a népesség állandó vándorlása, az emigrációk
  • Megjelent: 3131 alkalommal

Hétfőn, 20.00-21.30-ig

Csütörtökön, 20.00-21.30-ig

 

Az ír tánc története

Az ír tánc korai története a népesség állandó vándorlása, az emigrációk és a folyamatos elnyomás során alakult ki. Ezen emberek mindegyikének megvan a maga kedvelt tánc és zenei stílusa. Csak bizonytalan emlékek vannak az ír tánc korai történetéből, de bizonyítékok vannak arra, hogy az elsők, akik vallásos rituálék alkalmával a tölgyfának és a napnak tisztelegtek, a druidák voltak. Az ő közös táncaik nyomai felfedezhetők a mai körtáncokban. Mikor a kelták több mint kétezer évvel ezelőtt Közép-Európából Írországba érkeztek, magukkal hozták saját néptáncukat. Isz. 400 körül, a kereszténység felvétele után az új papok pogány stílust használtak a kézirataik díszes iniciáléihoz, míg a parasztok megőrizték hagyományaikat táncukban és zenéjükben.

Az anglo-normann hódítás a 12. században normann hagyományokat és kultúrát hozott Írországba. A 'Carol' egy népszerűnormann tánc volt, ahol a vezér énekelt, akit táncosok vettek körül, és ugyanazt az éneket énekelték utána. Ezt a normann táncot a meghódított ír falvakban adták elő.

Három fő ír táncstílust említenek a 16. századi írásokban: az ír 'Hey' (Irish Hey), a hosszú tánc (Rinnce Fada) és a 'Trenchmore'. A legelső említés a táncról Sir Henry Sydney 1569-ben, I. Erzsébet királynőhöz írt levelében található: 'Nagyon gyönyörű, szépen öltözött, első osztályú táncosok' - írta Sydney rajongóan a Galway-i ír 'jig'-et táncoló lányokról. Sydney elment, hogy lejegyezze a táncformációt, megfigyelte a két egyenes sorban táncoló táncosokat. Ez a formáció a hosszú táncra emlékeztet, annak korai változata. A 16. század közepén az újonnan épített kastélyok óriási termeiben adták elő a táncokat. Némelyik táncot az angol hódítók átvették, és magukkal vitték Erzsébet királynő udvarába. Ezek egyike volt a 'Trenchmore', egy régi ír paraszttánc átvétele. Ebben az időben a másik népszerűtánc a 'Hey' volt, ahol a női táncosok partnereik között kígyóztak. Ez a mai 'Reel' elődje.

Mikor a királyság tagjai Írországba érkeztek, a tengerparton fiatal lányok adtak elő tiszteletükre hagyományos táncokat. Mikor James király 1780-ban Kinsale-be, Cork megyébe érkezett, táncosok köszöntötték. Hárman álltak egymás mellett, és egy-egy fehér zsebkendő végét fogták a kezükben. Lassú zenére táncoltak, majd összekapcsolódtak, maguk között tartva a zsebkendőt. A zene egyre gyorsabb lett, és a táncosok fürge táncok variációit adták elő.

Az ír táncot dudán és hárfán játszott zenével kisérték. Az angol-ír arisztokrácia házaiban a zenész a cselédekkel együtt gyakran bekapcsolódott némelyik táncba. Virrasztások során is táncoltak. A gyászolók egymást követve körbejárták a koporsót dudazenére.

A 18. században Írországban megjelent a táncmester (dancing master). Vándorló tánctanár volt, aki faluról falura járt a megyében, és táncolni tanította a parasztokat. A táncmesterek rikító jelenségek voltak fényes ruhákban. Fiatal növendékeik nem tudták megjegyezni, melyik a jobb és bal lábuk. Hogy megoldják a problemát, a táncmester az egyik lábukra szalmát, a másikra szénát kötött, és úgy irányította őket, hogy 'emeld a szalma lábad' vagy 'emeld a széna lábad'.

 

 

View the embedded image gallery online at:
http://joydance.hu/index.php/item/67-irsztepp#sigProId825cf0f90e
 

 

Ír táncstílusok

'Soft Shoe'-ban táncolt táncok

A női 'soft shoe'-t másképpen 'ghillies'-nek is nevezik. Ezek a balettcipőhöz hasonlóak, a tetejükön cikkcakkban kötik a cipőfűzőt. (A fenti kis képen a felső, mar amennyi látszik belőle :)
A férfiak 'soft shoe'-ját még 'reel shoe'-ként is emlegetik, ezek a 'hard shoe'-hoz hasonlóak, azzal a különbséggel hogy ezeknek csak a sarka kopog.

PLG_ABIVIASUPERTABLE_MISSING_PLUS

 

 

'Hard shoe'-ban táncolt táncok

A 'hard shoe'-t másnéven 'jig shoe'-nak is nevezik. Ennél a fajtánál nincs külön női és férfi. A cipő különlegessége a megemelt sarkán, a talpán és az orrán elhelyezett üveggyapot betét, ami a kopogó hangot adja.

PLG_ABIVIASUPERTABLE_MISSING_PLUS

 

 

  • Utoljára frissítve: csütörtök, 05 március 2015 15:46
  • Betűméret